MI VÉD MEG MINKET A MINDENNAPI KÖRNYEZETI HATÁSOKTÓL?

A bőr pH értéke

A „pH érték” kifejezés használata évek óta elterjedt. Szinte mindenki hallotta vagy olvasta már valamely kozmetikum dobozán, de vajon hányan tudják mit is jelent ez a rövidítés valójában. A pH a latin "potentia hydrogenii" kifejezés rövid formája, jelentése "hidrogén-ion koncentráció". A pH értékek lehetővé teszik, hogy megkülönböztessük a savas és a lúgos anyagokat egymástól, erősségük szerint. Bármely anyag, amely vizet tartalmaz, pH értékkel rendelkezik, ami egy elektronikus pH-mérővel vagy indikátorral meghatározható (pl. lakmuszpapír).


savas
0
3
5,5
7
9
14
lúgos

pH 0

Kénsav

A 0pH értékkel rendelkező kénsav a legerősebb sav. Az ásványi sav erősen maró hatású.

pH 3

Citrom

A citrom elég savas a 3-as pH értékével.

pH 5,5

Bőr

A bőr felületén található hidrolipid réteg átlagos pH értéke 5.5. Ez védi meg a bőrt a káros környezeti hatásoktól.

pH 7

Víz

A 7-es pH értéket tekintjük semlegesnek. A víznek van 7-es pH értéke.

pH 9

Szappan

A hagyományos szappan pH érték 9 és 10 között van, ami megrongálja a bőr savköpenyét kiszárítja a bőrt.

pH 14

Nátrium-hidroxid (Marószóda)

A marószóda lúgos kémhatású és koncentrált formában erősen maró hatású.(pH 13.5-14)

A szabályzó elmozdításával tudjon meg többet a különböző pH értékekről.


A savköpeny

Bőrünknek is megvan a saját pH értéke, mert a bőr felszínén található hidrolipid filmréteg vizet tartalmaz. A bőr enyhe savasságát kb. 100 évvel ezelőtt fedezték fel. Korszerű méréstechnikával kimutathatóvá vált, hogy a bőr átlagos pH értéke 5.5, amely a verejtékben, faggyú- és szarusejtekben lévő természetes savas anyagokból ered. A bőr természetes savasságának fontosságát is bizonyítja a bőrünket védő savköpeny jelenléte.

A savköpeny feladata: véd a káros mikroorganizmusok és környezeti hatásoktól, védi a bőrt a fertőzésektől, az irritációktól, az allergiáktól és a kiszáradástól. Az ép savköpeny minimalizálja a verejtékben található baktériumok lebontását, amely a testszag kialakulásáért felelős, ezáltal a test természetes dezodorjának is nevezhetjük. Fontos tehát, hogy tegyünk bőrünk egészségéért, hogy a savköpeny ne sérüljön. Kerülje a hagyományos szappannal való mosakodást, mert a szappanos víz pH értéke 8 és 12 között van, amely károsítja a savköpenyt. A „pH semleges” termékek valós pH értéke 7, amely nagyban különbözik a bőr természetes 5.5 pH értékétől így károsíthatja a savköpenyt. Időben kezdje el a bőrápolást!