HAJPROBLÉMÁK

Száraz haj

Ha a fejbőr száraz, az rendszerint a hajat is érinti. Gyakori tisztítás, szárító hatású sampon, hajformázó anyagok alkalmazása, szőkítés, dauer, gyakori és túl meleg hajszárítás, a napsütés és a száraz levegő – ezek mind szárítják a hajat.

A károsodott haj felülete lyukacsos, emiatt sokkal sérülékenyebb. Jellemző rá a fénytelenség, a szalmás szerkezet, a fokozott elektrosztatikus feltöltődés, a nehézkes fésülhetőség, a durva tapintás. Az említett problémákra megoldást jelenthet a gyengéd sampon használata, mint például a Sebamed szárazság elleni revitalizáló sampon.


Zsíros haj

A fejbőr túlzott faggyútermelése hátterében - amely zsíros filmréteget von a hajszálak köré - állhat egyaránt genetikai ok, hormonális változás, egyes gyógyszerek alkalmazása vagy stressz is. Ez a hajszálakat elnehezíti, ezáltal elveszíti rugalmasságát, lágyságát. A zsíros haj hajlamosabb a korpásodásra. A faggyúműködést sajnos nem lehet külsőleg befolyásolni. Az erős zsírtalanító samponok használata kerülendő, a fejbőr további irritálása érdekében. Használja a gyengéd Sebamed Sampont mindennapi használatra.


Vékony szálú haj

A haj vastagsága genetikailag meghatározott. Vékony szálú haj esetén a haj a fejbőrre lapul és kevésbé dús, ugyanakkor kozmetikai termékek és egy kis formázás segítségével dúsabb hatást érhetünk el. Olyan terméket érdemes választani, melyek nem teszik a hajat nehézkessé és nem roncsolják a haj szerkezetét. A vékony szálú haj érzékeny és hajlamos a kiszáradásra, illetve könnyen sérül, ezért gyengéd sampon használata javasolt. Alultápláltság, betegség, gyógyszeres kezelés során, valamint a hormonok hatására vagy az életkor előrehaladtával előfordulhat a hajgyökerekben történő változás, ami hajnövekedési rendellenességhez vezethet.


Vastag, kezelhetetlen haj

A fejbőr túlzott faggyútermelését befolyásolhatja genetikai ok, hormonális változás, egyes gyógyszerek alkalmazása vagy stressz is, hatására zsíros filmréteget von hajszálak köré. Ez a hajszálakat elnehezíti, a haj lelapul. A zsíros haj hajlamosabb a korpásodásra. Egy gyengéd samponnal (Sebamed Sampon mindennapi használatra) kondicionáló elhagyásával, egy szoros frizurával vagy egy kalappal megragadhatjuk a problémát. Sajnálatos módon a faggyútermelést nem tudjuk befolyásolni. Az erősen zsírtalanító samponok használatát érdemes elkerülni, hogy a további fejbőr irritációt megelőzzük.

 


Szálkás, töredezett haj

A haj külső rétege mechanikus hatások által sérült, az alsó kéreget is érintve. A haj struktúrája és hajvégek leginkább mechanikai vagy környezeti hatásoknak van kitéve. Ha a szálkásodás megtörtént, az egész hajat érintheti a probléma. A haj szerkezetére gyakorolt súlyos stressz töredezett hajhoz vezethet. Ilyenkor a hajvégek különösen érzékenyek. A kiszáradás, napsütés, hajformázó termékek, színezők, hajfestékek, agresszív samponok, hajszárítók, hajsütők, éles fésűk, hajcsattok mind okozhatnak sérült, szálkás hajat. A gyengéd 5.5 pH értékkel rendelkező samponok megerősítik és helyreállítják a sérült hajat, ugyanakkor egy túlságosan sérült hajon már csak a hajvágás segít.

 


Egyenesen lógó, zsíros haj

A túlzott faggyútermelés vagy hajformázó termékek használata megterhelheti a hajat, lógó és zsíros kinézetet adva. A zsíros hajon csak a gyakori mosás és a nagyon gyengéd sampon segíthet. Az erősen zsírtalanító hatású sampon károsítja a hajszerkezetet és irritálja a fejbőrt. A reklámokkal ellentétben a samponokban található aktív összetevők nem képesek csökkenteni a fejbőr faggyútermelését. Ez a hajtípus olyan sampont igényel, amely egy kis kondicionálót is tartalmaz.