BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Külső tényezők, amelyek befolyásolják a haj állapotát

 

Hajápoló termékek

A hajápolás és -formázás táplálhatja a hajat és a fejbőrt, ugyanakkor károsíthatja is. A gyakori hajmosás kiszáríthatja a fejbőrt, amely irritációhoz vezethet, főleg, ha a víz túl meleg vagy ha nem megfelelő sampont, alkohol tartalmú balzsamot, formázókat használunk. A víz hőmérséklete ne legyen 35°C-nál melegebb, hajmosás alkalmával csak egyszer samponozza be haját, majd alaposan öblítsen le. Többszöri samponozás csak nagyon koszos haj esetén javasolt.

A dauer és a festés nagymértékben károsítja a hajat és a fejbőrt, lehetőleg kerülje egyidejű alkalmazásukat. Festés és dauerolás után javasolt a gyengéd, tápláló, száraz vagy károsult hajra való sampon használata. A hajsütés és szárítás ugyancsak károsítja a hajat, azt töredezetté, szálkássá teszi. Ezen eszközök használata után a haj további gondoskodást igényel.


Étkezés

Egészséges étrend fogyasztása esetén a fejbőr és a hajhagymák számára megfelelő a tápanyagellátás. Alultápláltság esetén ritkán fordul elő hajhullás, azonban ennek hátterében más okok is állhatnak. Nincs speciális diéta, amely megakadályozná a hajhullást.


Éghajlat

A hideg, meleg és az alacsony páratartalom szárítja a hajat és a fejbőrt. A haj elveszti fényességét, szálkás, fakó lesz, amelyet nehéz kifésülni, elektrosztatikussága megnő. Nagy valószínűséggel megjelennek az irritációk, a feszes fejbőr elkezd hámlani és viszketni.

 

Napfény

A Nap UV sugarai fakítják a hajszínt és szárítja a hajat. A fejbőr veszít nedvességéből, majd elkezd hámlani és viszketni. Világos hajszín esetén a fejbőr könnyebben leéghet.

Környezet szennyező anyagok

A légszennyező anyagok károsítják a hajat és a fejbőrt. Kiszáríthatják, kipirosodhat, megjelenhet az égő-viszkető érzés, korpásodás.

Stressz

A stressz növeli a bőr érzékenységét és gátolja a haj növekedését.


Öregedés

Öregedéssel a haj és a fejbőr szárazabbá válik. Az öregedés legnyilvánvalóbb jele az őszülés, amikor a hajhagymában lévő pigment sejtek nem termelnek több melanint.

A férfiaknál megjelenik a hormonális eredetű hajhullás már a húszas évek közepétől, amely kopaszodáshoz vezet.

Nők esetében a hormonális rendellenességek és a menopauza gyakran okoz hajhullást, amelynek hátterében az ösztrogéntermelés csökkenése áll, férfiaknál ez csak nagyon ritkán fordul elő.