BŐRPROBLÉMÁK

Neurodermatitisz (atópiás ekcéma, endogén ekcéma, atópiás dermatitisz):

Krónikus bőrbetegség, a bőr túlzott érzékenysége a külső és belső hatásokra. A neurodermatitisz a szénanáthával és az allergiás asztmával együtt az atopikus megbetegedések közé tartozik. A neurodermatitisz gyakran kisgyermekkorban (6 hónapos kórtól) alakul ki, kiújulása végigkísérheti egész életünket, de szerencsésebb esetben a kamaszkor kezdetével teljesen megszűnik. Fő tünetei: (kínzóan) viszkető száraz bőr, az egyre növekvő égő érzés. A bőr természetes védelmi rendszerének megváltozása miatt nem tudja kivédeni a bőrt érő irritációkat, fertőzéseket. A stressz és az izzadás fokozza a tüneteket.

A neurodermatitisz nem gyógyítható, de a tünetek hatékonyan kezelhetőek. A kezelés folyamatos és szakszerű bőrápolást igényel, amely igazodik a bőr speciális igényeihez, mint pl. a Sebamed Anti-Dry/Extra-Dry termékcsalád.


Pikkelysömör

Krónikus bőrbetegség, amely súlyosabb esetekben érintheti az ízületeket és a belső szerveket is. A pikkelysömör időről-időre kialakulhat, nyugalmi állapotban a bőr visszanyeri eredeti állapotát. A kiújulás hátterében állhat időjárás változás, sérülés, stressz, gyulladás, irritáció, gyógyszerallergia, alkoholfogyasztás, stb.

A legtöbb esetben a pikkelysömör enyhébb formában jelenik meg, a száraz fejbőrön. A bőrsejtek fejlődési zavara miatt piros foltok jelenhetnek meg, amelyeket elfednek az elhalt szarusejtek, korpa formájában. A korpa alatt nagyon vékony bőrréteg található, a repedésein keresztül pontszerű vérzés alakul ki, amely a pikkelysömör tipikus jele. A pikkelysömör kiterjedhet az ujjakra és a körömre is, de normál esetben a viszkető érzés csak fejbőrön jelenik meg.

A pikkelysömör nem gyógyítható, de hatékonyan kezelhető. Folyamatos bőrápolással kiújulása késleltethető. Megjelenése esetén a szakszerű bőrápolás támogatja a gyógyszeres kezelést. Az érintett bőrfelület túlnyomó részt száraz, ezért a Sebamed Anti-Dry termékcsalád, súlyos bőrszárazság esetén az Extrame-Dry termékcsalád ideális választás.


Pattanás

Az akne kialakulásának hátterében genetikai öröklődés állhat, a férfiakat nagyobb arányban érinti, mint a nőket. Ez a bőrbetegség 80%-ban pubertás korban jön elő, de kb. 40 éves korig előfordulhat felnőtt korban is. A férfi hormonok termelésre serkentik a faggyúmirigyeket. Az akne kialakulásának hátterében a szőrtüszőben lévő faggyúmirigyek túlzott működése áll, amely bőrgyulladást okoz. A faggyúmirigyek, közvetlenül a bőrfelszín alatt helyezkednek el folyamatosan termelik és kiválasztják a faggyút a bőrnyílásokon keresztül. Ez védi és ápolja a bőrt. Bizonyos esetekben a sejtek közel vannak a faggyúmirigy nyílásokhoz és elzárják azokat, felhalmozva a bőr alatt. A baktériumok elszaporodhatnak, gyulladást okozva a környező szöveteken. Enyhe esetekben mitesszerként jelenik meg (faggyúval és elhalt bőrrel blokkolt pórusok, amelyben könnyen elszaporodhatnak az akne baktériumok), vagy elszórtan gyulladt pattanásként.

Zsíros bőrápolási termékek használatától „kozmetikai aknék” is megjelenhetnek. Komolyabb esetekben gyógyszeres kezelés szükséges, amelyre számos termék áll már rendelkezésre, enyhébb esetekben megfelelő bőrápolással könnyedén kezelhető. A gyengéd tisztítás és gondozás elengedhetetlen, javasolt az olaj- és szappanmentes termékek használata, amelyek pH értéke 5.5. A bőr egészségének visszaállításához, az aknék számának csökkentéséhez néhány hétre van szükség gyógyszeres és kozmetikai kezelések esetén is. Gyorsabb eredmény érdekében pattanás elleni kenőcs vagy gél használható. A Sebamed Clear Face termékcsalád támogatja a gyógyszeres kezelést, valamint hátráltatja a kialakulást.


Cukorbetegség

Anyagcsere betegség, mely esetben a hasnyálmirigy inzulintermelése lecsökken vagy leáll, ezáltal megnövekedik a vércukorszint. Az anyagcserét érintő folyamatok a cukorbetegség mindkét típusában (I. és II.) a bőrre is kihatnak. Különösen a II. típusú diabétesz esetén jelenhetnek meg komolyabb bőrelváltozások. A végtagok száraz és viszkető bőrén megnövekedik a gombás fertőzések esélye.

A Sebamed Anti-Dry vagy a Sebamed Extreme-Dry termékek szakszerűen ápolják a száraz és viszkető bőrt, biztosítva annak 5.5 pH értékét. Használatával nemcsak a bőr védőrétegét erősíti, hanem megvédi a gombás fertőzésektől.


Allergiák

Az irritációk és gyulladások mindig bőrpirosodást, feszülést, viszkető, égő érzést okoznak, gyakran pattanások is megjelennek. Ezek hátterében számos ok állhat: bőrszárasság, időjárás okozta érzékenység (pl. nap, szél), kidörzsölések, allergiák olyan összetevőkre, amelyek önmagukban ártalmatlanok, de az immunrendszer tévesen ismeri fel és védekezik ellene.

Alapos kivizsgálás nélkül nem megállapítható, hogy mi okozta a bőrelváltozást. Elsődleges, hogy a bőrelváltozások kialakulásának lehetőségét megfelelő bőrápolással csökkentsük: ne fürödjünk vagy zuhanyozzunk napi két alkalomnál többször, kerüljük a túl hosszú fürdőzést és a túl meleg vizet, használjunk kevés, de a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumot a mosakodáshoz. A gyulladt és irritált bőrt kezdetben csak sima vízzel mossuk le. Amennyiben az elváltozás megszűnik egy-két napon belül, akkor lehetséges, hogy az addig használt bőrápoló termékek okozták a problémát. Amennyiben az elváltozások hátterében allergia áll, azt csak bőrgyógyász tudja meghatározni allergiateszttel.