BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Hasznos bőrvédő tippek

Környezeti hatások

A légszennyezés károsítja a bőrt, szárazabbá teszi, a felszín alatt beindít olyan folyamatokat, amelyek más külső vagy belső negatív hatásokra gyulladást okozhat bőrpírrel, viszketéssel, kiütésekkel, hólyagokkal. A felszín alatti folyamatok képesek bármilyen külső vagy belső hatás nélkül is súlyosbodni. A bőrt érő állandó környezetszennyező hatások (pl. nitrogén-oxidok, ózon, finom por) növelik érzékenységét, ösztönzik a szabad gyökök képződését, gyorsítják az öregedés folyamatát. A dohányzás – passzív dohányzás esetén is – elősegíti a ráncok képződését. Amennyiben a neurodermatitisz szőr, pollen és porallergiával párosul, az ekcéma gyakran az érintkezési területen jelenik meg.

 

Tippek a gyönyörű, egészséges bőrhöz: Védje bőrét!

Otthon vagy a munkahelyén számos, a bőrre rendkívül ártalmas tisztítószerekkel érintkezünk (pl.:savas, lúgos oldatok, oldószerek). Használjon kesztyűt!


Táplálkozás

Jóléti társadalomban ritkán jelenik meg alultápláltság miatti bőrbetegség, elsősorban az időseknél, rászorulóknál találkozhatunk a jelenséggel. A legtöbb esetben a bőr kiszárad és kisebesedik, gyógyulása hosszabb ideig tart.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, amely biztosítja a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét hozzájárul bőrünk egészségéhez. Kiemelten fontos a megfelelő élelmiszerek fogyasztása, ha bőrünket káros hatások érik. Másrészről a túlzott B-vitamin bevitel hátráltatja az akne gyógyulását, a túlzott A-vitamin bevitel a bőr hámlását eredményezheti, míg a rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott karotintól a bőr besárgulhat. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása is húzódhat az ekcéma kialakulásának hátterében, különösen neurodermatitisz esetén, azonban nincs általánosan javasolható diéta a bőrbetegségeknél.

 

Tippek a gyönyörű, egészséges bőrhöz: Táplálkozzon egészségesen!

Kiegyensúlyozott diétával, rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztással bőrét is táplálja.


Éghajlat

A mérsékelt, nedves éghajlat ideális a bőr számára. A napsütés, a szél, a meleg és a hideg mind hatással van bőrükre, kiszárítja és felgyorsítja az öregedési folyamatot. Nemcsak a külső időjárás, de a légkondicionálás, a fűtés is jelentősen befolyásolja bőrünk állapotát. Negatív hatásuk nemcsak az érzékeny bőrűeknél jelenik meg, száraz bőr esetén megsokszorozódik, különösen akkor, ha a megfelelő szellőztetés nem megoldott.

 

Tippek a gyönyörű, egészséges bőrhöz: Ügyeljen a megfelelő szobahőmérsékletre! Száraz bőr esetén kerülje a száraz és túlfűtött helyiségeket! Szellőztessen rendszeresen. A páratartalom nemcsak párásító berendezésekkel, de szobanövények elhelyezésével is növelhető.


A bőr öregedése

A természetes öregedés velejárója, hogy bőrünk szárazabb és vékonyabb lesz. A szaruréteg megvastagodik, amely csökkenti a bőr rugalmasságát és egyre érdesebb, durvább lesz. Öregedésgátló termékek alkalmazása már a korai szakaszban lelassíthatják a folyamatot. Ha már megjelentek az első ráncok, a megfelelő ápolással nemcsak az öregedést késleltethetjük, hanem a bőr struktúráján is látható javulást érhetünk el.

 

Tippek a gyönyörű, egészséges bőrhöz: Aludjon annyit, amennyit csak tud! Az alvás a legjobb szépségápoló. Stresszes időszakok esetén bőre állapotának helyreállításához a megfelelő mennyiségű alvás szükséges.