1952

A Bonni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján Dr. Heinz Maurer felfedezése új piacot teremtett: a gyógyító bőrápolás és –tisztítás piacát. Felfedezte, hogy a bőr enyhe savas felülete óv az erősebb környezeti hatásoktól, a kiszáradástól, a baktériumoktól. Ezzel kezdetét vette az ún. védelmi savköpeny hosszú távú és intenzív kutatása.

1957

Dr. Heinz Maurer elképzelése beigazolódott és megkezdődött az első szappanmentes szappan gyártása. A szappan alapjaként olyan tenzideket (tisztító hatású, felületaktív anyagokat) használt, amelyek összhangban vannak az egészséges bőr élettani, enyhén savas pH 5.5 értékével. Ezt követően tette meg provokatív bejelentését, miszerint: „Az emberek 2000 éve nem mosakodnak helyesen”.

1967

Dr. Mauer megalapította a Sebamat-Chemie vállalatot, amely az első sebamed termékeket gyártotta. Elképzelése a gyógyulást segítő termékekről, amelyek lehetővé tették a fertőzött vagy irritált bőr tisztítását, — ez azelőtt nem volt lehetséges, — széles körű támogatást nyert a gyógyszertárak és a bőrgyógyászok körében.

1983

Sebapharma vállalatot Dr. Mauer alapította, egy különálló kereskedelmi szervezet és a Herzpunkt Pharma, Maurer Pharma és a Sebamat-Chemie leányvállalatok egyesítésével. A sebamed termékcsaláddal új fejezet nyílt a gyógyító bőrápolásban.

Nem sokkal ezután ún. „bőrsemleges” termékek jelentek meg a piacon, ami félreértéseket okozott, mivel ezek a termékek nem biztosították az egészséges bőr védelmének feladatát ellátó savköpeny pH 5.5 értékét. A kisvállalkozás nagy üzletbe kezdett- és nyert.

Székhelyük a németországi Boppardban található, tevékenységük nemzetközi szinten is elismert. Jelenleg több mint 80 országban forgalmazzák termékeiket. Első termékük a sebamed szappan volt, termékpalettájukat folyamatosan bővítik, jelenleg 50 különböző termék található meg benne. A tisztálkodó termékek mellett a speciális bőrápoló termékcsaládok biztosítják a bőr védelmét.

Minden termék fejlesztésénél alapvető szempont, a savköpeny pH 5.5 értékének biztosítása, a bőr természetes védelmének támogatása, legyen szó érzékeny vagy erősen igénybe vett bőr vagy akár a finom bababőr ápolásáról.

A vállalat alapítója, Dr. Heinz Maurer a gyógyító bőrápolás úttörője haláláig (2016. 04. 12.), 95 évesen is aktívan részt vett a cég vezetésében. Magas kora ellenére szenvedélyesen dolgozott az új bőrvédelmi eljárások kidolgozásán, az egyik legsikeresebb független német vállalkozók között tartották számon.